Wanneer je een paard hebt, is het belangrijk om hem of haar zo goed mogelijk te verzorgen. Paarden kunnen niet praten, maar hun gedrag geeft wel aan of zij pijn hebben, zich niet lekker voelen, enzovoorts. Wanneer je paard bijvoorbeeld geregeld bokt, steigert of op drie benen gaat lopen kan het beest pijn hebben. Dit hoeft niet per definitie om pijn aan de benen te gaan. Het is slechts een voorbeeld van de manieren waarop een paard duidelijk kan maken dat er sprake is van pijn of problemen. In dit artikel geven we je vijf handige tips om je paard gezond te houden.

 

Tip 1: schaf verzorgende producten aan

Kijk eens naar de verzorgende producten van Minihorseshop.be! Deze producten zijn goed voor het paard en kunnen helpen bij het voorkomen van verschillende klachten. Denk bijvoorbeeld aan vliegen op de kop van het paard. Dit is voor een paard bijzonder vervelend en kan daarbij gevaarlijk zijn. De vliegen zitten namelijk ook op uitwerpselen, waarin het krioelt van de bacteriën. Het is geen prettige gedachte dat deze bacteriën op je paard komen te zitten. Met een speciaal masker voorkom je dit!

 

Tip 2: zorg voor voldoende beweging voor je paard

Voor paarden is het belangrijk om voldoende te bewegen. Ga er daarom het liefst dagelijks op uit met je paard, om hem of haar rondjes te laten rennen. Wanneer een paard in de wei staat is dit minder noodzakelijk. Het paard heeft nu zelf de ruimte om lekker te rennen en gek te doen. Toch blijft het ook nu verstandig om regelmatig rondjes te lopen! Dit verbetert immers ook de band tussen jou en je paard.

 

Tip 3: kijk goed naar de pasvorm van het zadel

Wanneer je voor het eerst een zadel voor je paard koopt, is het ontzettend belangrijk om op de pasvorm hiervan te letten. Wanneer het zadel namelijk niet goed bij de rug van je paard past, zal het paard al snel te maken krijgen met wondjes of andere pijntjes. Niet alleen is dit vervelende voor het paard, ook voor jezelf is dit nadelig. Je paard zal minder goed presteren, zal zich minder op zijn gemak voelen, enzovoorts.

 

Tip 4: laat af en toe een controle uitvoeren

Het kan verstandig zijn om af en toe een fysiotherapeut, een osteopaat of een chiropractor naar je paard te laten kijken. Deze specialisten letten onder meer op de wervelkolom, de spieren en de organen van je paard. Een verkeerde houding kan voor problemen aan de spieren van het beest zorgen, wat voor vervelende klachten zorgt. Ook een verstoring in de organen van een paard is lastig zelf te herkennen. Deze specialisten helpen je hierbij!

 

Tip 5: zorg voor de juiste voeding voor je paard

Niet onbelangrijk is de voeding die je aan een paard geeft. Het is belangrijk om te voorkomen dat een paard te maken krijgt met overgewicht, wat voor verschillende klachten kan zorgen. Probeer het gebruik van suikers, granen en bijvoorbeeld melasse zoveel mogelijk te beperken.