Vroeger stond bij mij op school een aquarium in een hoekje. Het zag er niet echt florissant en ik dacht dat de vissen ongelukkig waren. Toen ik echter groter werd en vaker aquariums tegenkwam, zag ik hoe het ook kon: prachtig gekleurde vissen in ruime en sfeervol verlichte aquaria. Een lust voor het oog! Stel, je hebt dit jaar een nieuw aquarium aangeschaft: hoe kan je die dan het beste inrichten qua sfeer én invloed op je vissen en planten? Daarvoor ga ik je nu een paar tips geven!

Eye-catcher

Laat ik een ding direct duidelijk maken: de hoeveelheid licht in een aquarium is erg belangrijk voor zowel je vissen als planten. Teveel verlichting in je aquarium is in ieder geval niet wat je nodig hebt. Licht heeft namelijk veel invloed op zowel planten- als algengroei. Teveel licht heeft dus als gevolg dat je planten, maar ook algen harder groeien, waardoor voedingsstoffen sneller verbruikt worden. Bovendien is de kleur van het licht belangrijk, omdat je met het een combinatie van verschillende kleuren licht een bepaalde sfeer kan creëren. Dit kan de plantengroei stimuleren en de kleuren van je vissen nog eens extra benadrukken. 

Tip: Aquarium LED Verlichting Kopen | 100% Waterdichte Lampen

Bescheiden spotlight

Een andere tip gaat over nachtverlichting. Het is aan te raden om een aquarium ook hiervan te voorzien, omdat het van belang is de natuurlijke omgeving van je vissen na te bootsen. Bedenk dat normaal gezien de maan op het water schijnt, wat je met nachtverlichting kunt simuleren. Bovendien is zelfs uit onderzoek gebleken dat dit soort licht stress bij vissen voorkomt. Mocht je voor led hebben gekozen, dan is wat betreft nachtverlichting de kleur blauw een uitstekende keuze. 

Wanneer je de passende verlichting gevonden hebt, vergeet dan niet om die ook te controleren. Neem nou als voorbeeld de tl-buis: deze slijt na verloop van tijd. Ja, hij geeft nog licht, maar niet meer genoeg om de planten te kunnen voeden. Voor tl-buizen geldt dat je deze ongeveer een keer per jaar moet vervangen. Voor bijvoorbeeld led geldt dit niet, omdat het een duurzaam licht is. Het gaat niet alleen lang mee, maar verbruikt ook weinig stroom. Voor wie zich dus over de “houdbaarheid” van het licht geen zorgen wil maken, is ledverlichting een aanrader.

Uitgelicht: Nachtverlichting Aquarium LED | Realistische Dag en Nacht Verlichting

Levend kunstwerk

Willen jij en jouw vissen dus optimaal genieten van het aquarium, zoek dan in eerste instantie naar geschikte verlichting. Kijk daarvoor naar de grootte van je aquarium, maar denk ook zeker aan je planten. Om de keuze iets eenvoudiger te maken, kan je op bepaalde sites zelfs complete pakketten bestellen, die samengesteld zijn op basis van bovenstaande criteria. Maar het belangrijkste: vergeet vooral niet van je aquarium te genieten!